Amigurumi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Amigurumi Nedir ve Nasıl Yapılır?

21 Ağustos 2020

Amigurumi Nedir?

Popüler bir tığ işi olan Amigurumi Japonca bir kelimedir. Tığ işi veya örme anlamına gelen ami ile doldurulmuş bir bebek anlamına gelen nuiguruminin birleşiminden oluşmuştur. Amigurumi : kelimenin tam anlamıyla arkadaş edinme sanatı. Amigurumi Japonya'dan çok batıda popüler olmuştur. Özellikle Pinterest'teki modellerden pek çok ilham alınabilir. Ayrıca Amigurumi üretenler için de bir maddi kazanç haline dönüşmüştür. Pek çok bebek odası dekorasyonun olmazsa olmazı haline gelen bu örgü bebek ve figürler hem yeni başlayanların hem de deneyimli kişiler tarafından başarıyla sonuçlanabilmektedir. Son zamanlarda bebeklerinin daha sağlıklı oyuncaklarla oynamasına özen gösteren ebeveynler de Amigurumi oyuncaklara oldukça ilgi göstermeye başladı.

Amigurumi Nasıl Söylenir?

Amigurumi nasıl telaffuz edilir sorusunun aklınızdan geçtiğine eminiz. A-mi-guu-ruo-mii. Birkaç deneme gerektirir, ancak telaffuz etmeye başladığınızda, kolayca söyleyebilirsiniz. Ünlü Japon kağıt katlama tekniği origami gibi, amigurumi de İngilizce konuşulan ülkelerde de tanınan bir Japon ifadesidir. Aslında, "origami"nin nasıl söyleneceğini biliyorsanız amigurumi'yi de kolayca telaffuz edebilirsiniz.

Amigurumi için Gerekli Malzemeler

Amigurumi, hem yeni başlayanların hem de deneyimli ustaların tadını çıkarabileceği bir tığ işi tekniğidir. Tek dikiş, çift dikiş ve görünmez dikişleri içeren temel teknikler kullanılır. Amigurumi'ye başlamadan önce gerekli malzemeleri kontrol etmenizde fayda var.

Örgü İpi: Piyasada çok fazla ip çeşidi var ancak hepsi tığ işi amigurumi için iyi olmayabilir. Çok kabarık ve kalın olan bir iplikle çalışmak zor olabilir. (özellikle küçük bir tığ kullanırken) İşte amigurumi için üç popüler örgü ipi türü:

% 100 pamuk ve merserize pamuk ipliği: Bu tür iplikler sıkıca bükülür, böylece lifleri bebekler üzerinde çok görmezsiniz.


Yarı pamuk karışımlı (% 50 pamuk,% 50 akrilik) iplik: Bu iplik türünü seçerseniz, daha hafif bir ürün elde edersiniz. Ayrıca çamaşır makinesinde yıkanabilir. Projenize bağlı olarak, yarı pamuk karışımı en iyi seçim olabilir. % 100 pamuk ipliği kadar ağır olmaz.


Akrilik iplik: Daha uygun maliyetli bir amigurumi yapmak istiyorsanız, akrilik uygun olabilir. Ancak bazı dezavantajlar vardır; ip fazla olabilir, modelde ayrıntıları görmek zor olabilir ve yeterince sıkı dikilmezse iplik kolayca modelden sıyrılabilir.


Küçük tığ: Amigurumi için küçük kancalı bir tığ idealdir. Çünkü örgünün arkasındaki kısmın görünmesini istemezsiniz. Genellikle 2 ve 2.5 numara tığ kullanılır.  Hangi boyutta tığ kullanacağınızı belirlemeniz için deseninizin şekli de mühim olabilir.


Doldurma malzemesi: Bebek ya da figürünüzü doldurmak için silikon elyaf veya pamuk gibi malzemeler kullanabilirsiniz.

Süsleme Malzemeleri: Amigurumi oyuncağın dış yüzeyini süslemek ve şekil vermek için pek çok malzeme kullanılır. vidalı ve vidasız Amigurumi gözleri, ses çıkaran çıngıraklar, hayvan sesi aparatları, ahşap halkalar, burunlar, gözlükler gibi...

Amigurumi Nasıl Örülür?

Amigurumiye başlarken ilk olarak sihirli halka yapmayı öğrenmeliyiz. Parmağınızı ipliği dolayın ve içinden tığı geçirip ilmek çıkartarak sık iğne yapın. Oluşan halkanın içine 6 sık iğne yapın. Sık iğneleri bitirdikten sonra ipliği çekerek sıkıştırın. Böylece arada boşluk oluşmuyor. Sırada halkaları artırmak var. Sihirli halka içine 6 sık iğne yaptıktan sonra artırmaya başlayarak istediğiniz boyuta gelene kadar büyütün. Önce 2. turda her ilmeğe iki kez batarak sık iğne yapın. Ardından 1 ilmeğe bir sık iğne, bir sonraki ilmeğe aynı yere 2 sık iğne yaparak istenen boyuta gelene kadar örün.

Amigurumiyi istenen boyuta geldiyse sıra eksiltmeye geldi. Eksiltmeleri 1 sık iğne atlayarak da yapabilirsiniz. Ya da gizli eksiltme tekniği kullanabilirsiniz. Yani yan yana iki ilmeğin kendinizden tarafta olan ilmeklerini tığa alıp ikisini birlikte örün. Bu şekilde gizli eksiltme yaparsınız.
Eksiltmelerden sonra sırada bitirme işi var. Amigurumi içine elyafı doldurduktan sonra bitirme işlemini yapabiliriz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.