Makrome Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Makrome Nedir ve Nasıl Yapılır ?

21 Ağustos 2020

Makrome çok yönlü bir el sanatıdır.

Duvar süslerinden, bitki askılarına, yatak örtülerinden perdelere, çantalardan, sepetlere kadar çok çeşitli yerlerde kullanılan makrome elleriyle çalışmayı seven herkesi kendisine bağımlı yapıyor. Cam veya ahşap boncuk gibi süslemeler ve boyalı ipliklerle de yaratıcılığınızı sınırlamadan pek çok model üretmeniz mümkün. İşte çarpıcı makrome modelleri üretmek için bilmeniz gereken her şey...

 

Makrome Yapmak İçin Hangi Malzemelere İhtiyacım Var?

Makrome yapabilmek için kullanabileceğiniz çok çeşitli doğal ve sentetik ipler vardır. Standart makrome projeleri genellikle 3 mm ila 6 mm kalınlığı arasında makrome ipleri gerektirir. Mücevherler ve küçük dekoratif eşyalar mikro makrome ipleri ile oluşturulur, bu da kullanılan ipin 0,5 mm ila 2 mm kalınlığında olduğu anlamına gelir. Makrome yapmak için kullanılacak malzemeler çeşitlendirilebilir olsa da genel anlamda ilk bakışta şu malzemeleri hazırlamalısınız.

  • 4 mm, tek burgulu pamuk ip
  • Cetvel
  • Makas
  • Makromeye başlayacağınız delikli aksesuar
  • İsteğe göre montaj halkaları ve ahşap boncuklar.

 

Makrome Nasıl Yapılır? 

Makrome yapmayı öğrenmek, yeni modeller keşfetmek çok heyecanlı bir başlangıçtır. Yeni başlayanlar için makrome nasıl yapılır sorusuna yardımcı olacak cevaplarımız var;

Basit düğümler ile başlayın:

Makrome dünyasında pek çok farklı düğüm tekniği vardır. Kafa karıştırıcı zor modellerden ziyade basit düğüm tekniğini öğrenerek işe başlayın. Klasik anlamda bir düğüm olan bu teknik zaten makrome işinin de temelini oluşturur.

Makrome örerken en önemli şey nokta düğümleri atarken ipin gergin olmasıdır. Bu nedenle şişe benzer bir ahşap çubuğa düğümleri atmak işinizi kolaylaştırabilir. Makrome yapımında iki temel düğüm kullanılır. Bunlardan en çok tercih edileni kare düğümdür. Çift düğüm olarak da bilinen kare düğümde dört iplikle çalışılır. İp tam ortasından katlanır ve makrome tahtasına sabitlenir. Bir diğer ipi de aynı şekilde katlayarak diğerinin yanına tutturun. En sağdaki ipi, ortadaki iki ipin üzerinden alarak altından geçirin, arada oluşan boşluktan ipi çıkarın ve dışta kalan ipleri çekerek düğümü atın. Bu şekilde sağdan ve soldan ipleri alarak makromenize istediğiniz modeli verebilirsiniz.

Makrome projeniz için gerekli ip uzunluğunu tahmin etmenin kesin bir formülü yoktur. Ancak planladığını makrome parçasının bitmiş halinin uzunluğunun yedi ya da sekiz katı kadar ip uzunlukları ideal olabilir.

Atölye çalışmalarına katılın:

Makrome örmeyi elbette kendiniz de öğrenebilirsiniz ancak işi biraz daha profesyonel bir düzeye getirmek isterseniz makrome atölyelerine katılabilir, makrome konusunda ''kendin yap'' videoları bulunan youtube kanallarını düzenli olarak takip edebilirsiniz. Aynı zamanda pek çok makrome seven kişi ile de arkadaş olma ya da onlarla iletişime geçme fırsatınız olur.

Makrome İle Neler Yapılır? 

Makrome dünyası tam bir sonsuzluk denizidir. Aklınıza gelen pek çok şeyi makrome ile örebilirsiniz. Farklı doku parçalarıyla da birleştirilebilir ve makromede ustalaştıkça eşsiz tekstil parçaları oluşturabilirsiniz. Makrome örgü ile ;

Duvar Askıları

Saksılar

Anahtarlık

Duvar saksıları

Kemerler

Takılar

Yatak örtüleri

Çantalar

Masa Örtüleri

Abajur ve puf başlıkları gibi pek çok şey yapabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.