Örgü Şişi Seçimi Nasıl Yapılmalı

Örgü Şişi Seçimi Nasıl Yapılmalı

02 Mayıs 2020

Örgü Şişi Nasıl Seçilir?

Örgü örmek için 2 temel malzemeye ihtiyaç vardır. Biri örgü ipi diğeri ise örgü şişi. Günümüzde pek çok şiş çeşidi bulunmaktadır. ahşap, metal, plastik gibi çok farklı malzemelerden yapılan şişlerin farklı kullanım nedenleri vardır. Genellikle örgü sevenlerin akıllarındaki sorular ise şöyledir; hangi iplikle kaç numara şiş kullanılmalı ve hangi şiş çeşidi bana göre? Örgü örmeye başlarken önce ip sonra şiş tercihi yapmak doğrudur. Satın aldığınız örgü ipinin etiketini okuyarak hangi numara şiş ile örülmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Örgü Şişini Malzemesine Göre Seçmek

Farklı örgü iplerinin farklı özellikleri olsa da, malzeme seçimi gerçekten kişisel tercihe bağlıdır. Doğru şişi bulmanın en güzel yolu denemek ne istediğinize karar vermektir. Bununla birlikte, yaygın olarak kullanılan örgü şişleri için birkaç püf noktasından bahsedelim;

Ahşap Şişler

Ahşap şişler genellikle diğer şişlere göre daha pahalı olabilir ancak pürüzsüz ve yumuşacık örgüler yapmanızı da sağlar. Bambudan yapılan şişler ise ahşap şişlere oranla daha uygun fiyatlı ancak hemen hemen aynı sonucu alabileceğiniz şişlerdir. Örgü örmeye yeni başlıyorsanız bambu örgü şişleri ile başlamanızı önemle tavsiye ederiz. Bambu şişlerde örgü ipi çok kaymaz. Örgüye yeni başlayanların en sık karşılaştığı sorun budur.

Plastik Şişler

Örgüye yeni başlayanlar ve örgü hobisine henüz çok yatırım yapmak istemeyenler için plastik şişler harika bir seçim olabilir. Plastik şişler tüm malzemelerden en ucuz olanıdır ve hafif ve esnek yapısı ile pürüzsüz bir örgü sunar. Plastik iğneler uzatılabilir boyutlarda satılır ve bu nedenle daha pratiktir. Plastik şişleri çok büyük örgüler, torbalar, bez halılar örerken de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Metal Şişler

Metal örgü şişleri çoğunlukla alüminyumdan üretilir, ancak pirinç veya nikelden de yapılabilir. Metal şişler ahşap veya plastik muadillerinden daha dayanıklıdır. Metal şişlerin ilmek yakalama eğilimi daha fazla ve kolaydır. Pürüzsüz örgüler sağlar. Daha deneyimli örgü örücüler metal şişleri tercih eder, çünkü daha hızlı ilerleme şansı verir. Metal şişlerle ile örgü örerken "klik" şeklinde bir sesi ortaya çıkar. Bazı insanlar bu örme sesinin tadını çıkarırken, diğerleri bu sesi sevmeyebilir.

Diğer Şişler

Örgü şişleri dökülmüş reçine veya camdan yapılabilir. Her iki seçenek de trikolar için pürüzsüz, yoğun bir örgü sonucu sunarlar. Ancak ulaşması daha zordur.

Örgü Şişi Stilleri

Tercih ettiğiniz örgü şişi malzemesini seçtiyseniz sırada şiş tipi ve boyutunu göz önünde bulundurarak bir seçim yapmak var.

Düz Örgü Şişleri

Düz örgü şişleri en çok kullanılan şiş türüdür. Düz şişler bir çift olarak gelir ve en yaygın olarak  3 - 3,5 - 4  ve 4,5 uzunluklarında satın alınabilir. Atkılar, bebek battaniyeleri, şallar veya bölümler halinde örülmüş ve daha sonra birlikte dikilmiş parçalar örmek için en mantıklı seçimdir.

Misinalı veya telli Şişler

Dairesel şişler iki iğne arasında uzanan bir tel veya naylon misinadan  oluşmuştur. Şapka, çorap, uzun atkılar, dikişsiz kazaklar, büyük battaniyeler gibi uzun örgü projeleri için idealdir. Dairesel şişler, farklı boyutlarda olabilir. Bazı yaygın dairesel şiş tel veya misina uzunlukları arasında 40cm ”, 60cm”, 80cm ” 100cm” ve 120cm yer alır. Dairesel şişlerin bir başka yararı da örgü ağırlığının kordon boyunca dağılması ve örerken kucağınızda dinlenebilmesidir. Bu da örgüyü bileklerinizde daha hafif hissetmenizi sağlar.

Çift Taraflı Sivri Şişler

Çift sivri şişler, her iki ucu da sivri kısa şişlerdir. Çoğunlukla bir çift dairesel şiş üzerinde çalışacağınız şapka gibi projeleri bağlamak için gereklidir. Çift sivri şişler, çorap ve eldiven gibi daha küçük dairesel projeler için de mükemmeldir. Farklı boyutlarda çift sivri şişler alabilirsiniz. Çift sivri şişler dört veya beş şişli setler halinde satılır. Çift uçlu şişler kullanmayı planlıyorsanız, bir dizi iğne ucu kılıfı almak iyi olabilir.

Örgü Şişi Numarası Seçme

Örgü örerken kullanacağınız şişin kalınlığını seçerken şu maddelerin dikkate almanızda fayda var;

  • Bir örgü şişinin numarasına karar vermeye çalışırken, örmek istediğiniz örgü modeline bakmak iyi fikirdir. Örgü modeliniz genellikle gereken şiş boyutunu ve türünü kolaylıkla belirler. Birden fazla şiş tipi ve boyutu gerekiyorsa, bunların hepsini edinmenizde fayda var.
  • Şiş numarasını belirlemek için bir sonraki yer, ipliğinizin etiketindedir. Çoğu iplik etiketi, örgü şiş ve tığ işi kancaları için bir boyut tavsiyesi içerir. Etiketi kontrol edin ve yazılı veya resimli bir tavsiye arayın. Bazen etiketlerde “Örgü şişi no 8” gibi yazılı bir öneri bulunurken, diğer zamanlarda sadece resimde bir numara olan bir çift örgü şişi göreceksiniz. Bu sayı, almanız gereken boyuttur.

Hangi kalınlıkta şişleri kullanacağınızdan emin değilseniz ve birkaç çift şiş ve biraz ipliğiniz varsa, karar vermenize yardımcı olması için her zaman biraz örüp deneyin. Ardından, örgünün görünümünü kontrol edin ve bunun projeniz için ideal şiş boyutu olup olmadığına karar verin.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.